środa, 18 listopada 2015

Tort bezowy




Mój ulubiony tort! Idealny na każdą okazję. Urodziny... Imieniny... Wesele... Bal... Święta...
Dzisiaj zdradzę przepis na bezę. W kolejnych postach pojawi się on w innych smakach i kolorach.
Ten był upieczony specjalnie na urodziny. Miał być słodki, z duża ilością bakalii i masy kajmakowej. Polecam.

Beza:
• 11 białek
• 0,60 g cukru

Białka ubijamy. Długo. Na sztywną pianę. Nie zapominamy o cierpliwości. Dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę.

Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Masę białkową formujemy w koła. Jeżeli chcecie, aby koła były idealnie okrągłe, możecie narysować sobie wcześniej na papierze wzór. Ja tego nie robię. Lubię jak beza jest czasem nierówna.

Piekarnik: 125 ○ C
Czas: 2,5 h
Uwaga: 1 h pieczemy w 125 ○ C, później zmniejszamy temperaturę do 95 ○ C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz