Mój ulubiony tort! Idealny na każdą okazję. Urodziny... Imieniny... Wesele... Bal... Święta...
Dzisiaj zdradzę przepis na bezę. W kolejnych postach pojawi się on w innych smakach i kolorach.Ten był upieczony specjalnie na urodziny. Miał być słodki, z duża ilością bakalii i masy kajmakowej. Polecam.
Beza:
• 11 białek
• 0,60 g cukru
Białka ubijamy. Długo. Na sztywną pianę. Nie zapominamy o cierpliwości. Dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Masę białkową formujemy w koła. Jeżeli chcecie, aby koła były idealnie okrągłe, możecie narysować sobie wcześniej na papierze wzór. Ja tego nie robię. Lubię jak beza jest czasem nierówna.
Piekarnik: 125 ○ C
Czas: 2,5 h
Uwaga: 1 h pieczemy w 125 ○ C, później zmniejszamy temperaturę do 95 ○ C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz