Domowy chleb uwielbiany przez wielbicieli zdrowej kuchni. Najlepiej smakuje z masłem i domową marmoladą od mamy.
Przepis:
0,5 kg mąki pszennej
20 g drożdży
350 ml wody
łyżeczka soli
łyżeczka miodu
pół szklanki słonecznika
pół szklanki pestek dyni
2 łyżki siemia lnianego
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z 1/3 szklanki ciepłej wody i miodem.
Suche składniki wymieszać w misce, dodać rozpuszczone drożdże. Następnie wlać resztę letniej wody.
Zagnieść na gładką masę. Dodać słonecznik, pestki dyni i siemię lniane.
Odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość. Jeżeli jest taka potrzeba odstawiamy jeszcze na 20 min.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220 ○ C.
Przekładamy do formy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 15-20 min.
Przed włożeniem do piekarnika posypujemy ciasto pestkami słonecznika.
Przez pierwsze 15 min pieczemy w 220 ○ C następnie zmniejszamy temperaturę do 200 ○ C i pieczemy jeszcze przez 40 min.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz